Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

De bewijsrechtelijke rol van de notaris en van de partijen in de procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling

2 mei 2022 @ 12:45-18:00

€346,00

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

In deze opleiding wordt – zo praktijkgericht mogelijk – onderzocht wat de verantwoordelijkheden respectievelijk bevoegdheden zijn waarover de notaris-vereffenaar beschikt op bewijsrechtelijk vlak.

Het uitgangspunt is dat de bewijslast bij de partijen ligt, zodat de rol van de notaris-vereffenaar inzake bewijs slechts van ondersteunende en complementaire aard is.

Voorwerp van bespreking zijn ook de bewijsrechtelijke perikelen waarvoor de notaris-vereffenaar noodzakelijkerwijze moet “terugschakelen” naar de rechter. Er wordt onderzocht wat de opdracht is van de notaris-vereffenaar, zowel bij de bewijsgaring als bij de bewijswaardering.

Verder worden ook de contouren van het wettelijk onderzoeksmandaat van de notaris-vereffenaar onder de loupe gelegd. Ook de bewijsrechtelijke positie en opdracht van de partijen wordt belicht: centraal staan hierbij de stukken, die de vector vormen voor de bewijslevering. Het overmaken van stukken genereert in hoofde van de partijen bovendien een aantal verplichtingen, die aan een diepgaande analyse worden onderworpen.

Spreker:
Bart Van den Bergh, Raadsheer in het hof van beroep te Antwerpen, magistraat met opdracht bij het Hof van Cassatie, lid CSW, wetenschappelijk medewerker UHasselt

Programma:

Onder andere volgende vragen worden tijdens deze opleiding beantwoord:

  • Moet de notaris-vereffenaar uit eigen beweging op zoek gaan naar stukken en informatie?
  • Hebben de partijen het recht om t.a.v. de notaris-vereffenaar dwingende instructies te geven inzake de speurtocht naar stukken en informatie?
  • Onder welke voorwaarden kan de notaris-vereffenaar gevraagde onderzoeksverrichtingen weigeren? Is dit oordeel vatbaar voor toetsing door de rechter?
  • Aan welke verplichtingen moeten de partijen voldoen indien ze stukken aanwenden in de procedure van vereffening-verdeling?
  • Moet de notaris-vereffenaar ambtshalve laattijdige stukken weren?
  • Kan de notaris-vereffenaar zelf aan de partijen nog een bewijslast opleggen voor niet betwiste aanspraken?
  • Wat is de bewijsrechtelijke houding van de notaris-vereffenaar bij verstek van een partij ten aanzien van wie aanspraken worden geformuleerd?
  • Kan de notaris-vereffenaar getuigen horen?

 Programmaoverzicht


Prijs: € 411 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 367 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
2 mei 2022
Tijd:
12:45-18:00
Kosten:
€346,00
Opleidingen Categorieën:
, , ,

Locatie

De Barrier
Grote Baan 9
Houthalen, 3530 Belgium

Voorzitter
Ruud Jansen, notaris te Lommel
Erkenning
Erkenning permanente vorming voor notarissen en kandidaat-notarissen aangevraagd bij de Nationale Kamer van Notarissen.