Hotel Van der Valk
- Opleidingen
- Locaties
- Hotel Van der Valk
Oostkamp, 8020 Belgium Get Directions
De bewindsclausule in een schenkingsakte of testament
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumVertrouwen is goed, controle is beter. Aan dit gezegde zijn vele schenkers en erflaters trouw. Men geeft aan een minderjarige of aan een jong volwassene en vreest onervaren of lichtzinnig beheer. Kan je dan een derde, vertrouwenspersoon, aanduiden die tijdelijk het beheer over de geschonken of nagelaten goederen in naam en voor rekening van de begiftigde/legataris waarneemt? Of kies je beter voor alternatieven en wat zijn dan de voordelen en nadelen?
In dit seminar krijg je een volledige uiteenzetting over de bewindsclausule, de rechtsgeldigheid, de opmaak, de gevaren. Je krijgt tevens een overzicht van alternatieve controletechnieken.
Spreker
Ann Maelfait, Rivus Advocaten, vrij wetenschappelijk medewerker UHasselt, docent Expert Class Vermogens- en Successieplanning, Brugge Business School
Voorzitter
Sofie Van Oost, notaris te Gent
Workshop Vereffening en verdeling na echtscheiding – Dag 2 VOLZET
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumINSCHRIJVING ENKEL VOOR DAG 2 = LIVE WORKSHOP: vrij 7 februari 2025 (zonder webinar)
Dag 2: Tijdens de live workshop krijgen de deelnemers praktische vaardigheden aangeleerd aan de hand van het Excel-rekenschema. De deelnemers maken kennis met de opbouw van dit schema; zij leren aan de hand van reële casussen de diverse bewerkingen aan en zij leren de daarmee gepaard gaande knelpunten inzake vereffening-verdeling op te lossen. Deelnemers wordt gevraagd hun laptop mee te brengen. Voor deze workshop is een kennis van de basisbeginselen van Excel en van de theoretische principes inzake de vereffening-verdeling na echtscheiding ten sterkste aanbevolen.
Sprekers:
Prof. dr. Elisabeth Alofs (hoofddocent en directeur Opleiding Notariaat VUB)
Dra. Anne-Sophie Vandenbosch (assistente VUB en stagiaire gerechtsdeurwaarder)
Mr. Tim Roovers (Partner at Sansen International Tax Lawyers, medewerker Opleiding Notariaat VUB)
Een kind en/of een echtgenoot onterven: mogelijkheden voor de erflater
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumEr zijn weinig juridische onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. Als notaris krijgt u ongetwijfeld geregeld de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Anderzijds wordt u misschien ook wel geconfronteerd met personen wiens voorbehouden erfdeel geschonden is. Het lijken op het eerste gezicht eenvoudige vragen die een kort antwoord behoeven. In werkelijkheid betreft het echter een complexe materie die met heel veel nuance behandeld moet worden.
Tijdens dit seminarie bespreken we diverse technieken die gebruikt worden om de erfrechtelijke aanspraken van afstam-melingen en echtgenoten zoveel als mogelijk te beperken en in de mate van het mogelijke zelfs uit te sluiten. We beperken ons tot de mogelijkheden voor de erflater.
Spreker:
Nathalie Labeeuw, advocaat-vennoot bij Cazimir, specialiste in successieplanning en familiaal vermogensrecht
Reserve en inkorting: civiel en fiscaal
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumIn deze opleiding staan reserve en inkorting centraal. Deze rechtsfiguren worden belicht vanuit zowel civiel als fiscaal oogpunt.
Sinds 2018 geldt dat de erfrechtelijke reserve principieel in waarde beschermd wordt. Slechts in uitzonderingsgevallen kan er nog in natura worden ingekort. Hoewel deze principes inmiddels gekend zijn, bestaan er inzake de toepassing ervan nog veel onopgeloste vragen. Ook wordt nagegaan welke actiemogelijkheden de ‘onterfde’ reservatair heeft en wat de fiscale impact is van zijn optreden. Zowel het optreden in rechte als minnelijke oplossingen voor de onterving worden besproken.
Deze opleiding biedt antwoorden voor de notariële praktijk en besteedt daarbij speciale aandacht aan de wisselwerking tussen het civiel en het fiscaal recht.
Sprekers:
Annick Ghysens, ereadviseur kenniscel erf- en registratiebelasting VLABEL
Bart Van den Bergh, raadsheer en dienstdoend kamervoorzitter in het hof van beroep te Antwerpen, lid CSW, wetenschappelijk medewerker UHasselt
Zonevreemde functiewijzigingen en verbouwingen van voormalige landbouwbedrijven
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumDeze opleiding behandelt de mogelijkheden en de beperkingen van de zonevreemde regels inzake beëindigde landbouwbedrijven die de koper wil omvormen tot een residentiële woning of een vakantiewoning. Hierbij wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de vraag voor een functiewijziging en de vraag voor het uitvoeren van bouwwerken. De opleiding bespreekt alle rechtsgronden voor residentiële functiewijzigingen en daarnaast de toepassingsvoorwaarden, knelpunten, valkuilen en spitsvondigheden voor invulling en verbouwingen van de woning en de bijgebouwen. Dit wordt zoveel mogelijk geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Spreker:
Pieter-Jan Defoort, advocaat bij LDR Advocaten
Impact van buitenlandse elementen op Belgische schenkingen, planningen en nalatenschappen: civiel en fiscaal geanalyseerd
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumTijdens deze masterclass treedt u in gesprek met de sprekers over familiaal vermogensrechtelijke dossiers met buitenlandse aandachtspunten. Verhuisplannen van de cliënten richting het buitenland, een geplande schenking van het Franse buitenverblijf, een Belgische nalatenschap die een Amerikaanse effectenportefeuille bevat, een minderjarig kleinkind dat in Italië woont en bij plaatsvervanging tot een Belgische nalatenschap wordt geroepen… Dergelijke bijzonderheden zijn vaak geen evidentie. Uw kennis van de Belgische regels moet immers gecombineerd worden met praktische aandachtspunten uit Nederland, Frankrijk, Spanje...
In deze opleiding wordt zowel op civiel als fiscaal vlak ingegaan op relevante standpunten van VLABEL, recente rechtspraak en de uitwerking van IPR-regels. De sprekers leggen onder meer uit wanneer een dubbele belastingheffing om de hoek loert en of een verhuis naar het buitenland de herroepbaarheid van een schenking tussen echtgenoten kan doorkruisen. Tot slot komt aan bod wat de fiscale impact van het nieuwe verbintenissenrecht is op de (retroactieve) uitwerking van ontbindende voorwaarden (bv. een beding van terugkeer).
Sprekers:
Alain Van Geel, advocaat-vennoot bij Tiberghien, gewaardeerd spreker en expert in Belgische en internationale vermogensplanning, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en registratiebelasting
Laura Goossens, advocaat-associate bij Tiberghien, gespecialiseerd in Belgische vermogensplanningen en vermogensplanningen in internationale context, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten,
erf- en schenkbelasting.
Het Vlaamse Pachtdecreet in de praktijk
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumOp 1 november 2023 treedt normalerwijze het Vlaamse Pachtdecreet in werking. Na meer dan 30 jaar wordt de pachtregelgeving in Vlaanderen grondig hervormd en aangepast. In deze opleiding staan de sprekers stil bij wat deze hervorming voor de notariële praktijk betekent. Hiervoor bespreken ze het Vlaamse Pachtdecreet vanuit een praktische hoek en staan ze stil bij een aantal aandachtspunten bij de opmaak van een opzeggingsbrief of verkoopakte.
Sprekers:
Marc Snick, advocaat aan de balie te Ieper
Nicolas Raemdonck, notaris te Sint-Gillis-Waas
Hoe erfbelasting besparen aan de hand van de regels inzake erfbelasting
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumDe Vlaamse notarissen worden vaak geconfronteerd met de Vlaamse erfbelasting (titel 2, hoofdstuk 7 VCF). De eerste invalshoek is het opmaken van de aangifte van nalatenschap. De tweede invalshoek is de fiscale successieplanning. De cliënten van de notaris wensen heden ten dage niet alleen bepaalde akten op een rechtszekere manier te laten verlijden. Zij wensen ook, in de mate van het mogelijke en voor zover wettelijk toegelaten is, de erfbelasting te vermijden of alleszins maximaal te verminderen. Om erfbelasting te besparen is het noodzakelijk om een grondige kennis van de materie van de erfbelasting te hebben.
Op het eerste gezicht lijkt het contradictorisch om erfbelasting te besparen aan de hand van de regels inzake de erfbelasting. Zijn die regels immers niet geschreven om erfbelasting te heffen? Ja, maar er bestaat in ons fiscaal recht een fundamenteel beginsel: het legaliteitsbeginsel. Geen (erf)belasting zonder (erfbelasting)wet of decreet. Anders gezegd, er kan maar erfbelasting geheven worden indien dit in de Vlaamse Codex Fiscaliteit expliciet is bepaald. Alles wat niet bepaald is in de VCF is niet belast in de erfbelasting.
Spreker:
Prof. dr. Nicolas Geelhand de Merxem, advocaat bij ECGB advocaten en lid van het Comité voor Studie en Wetgeving van de Koninklijke Federatie voor het Belgisch Notariaat, em. docent Universiteit Antwerpen
Familiaal vermogensrechtelijke akten & het nieuwe verbintenissenrecht
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumDoor de inwerkingtreding van het nieuwe verbintenissenrecht op 1 januari 2023 is het aangewezen om enkele veel voorkomende clausules in schenkingsaktes, testamenten en huwelijksovereenkomsten opnieuw te evalueren. Dit geldt zowel voor de civielrechtelijke als voor de fiscaalrechtelijke aspecten.
Deze opleiding licht de belangrijkste basisprincipes toe van het nieuwe verbintenissenrecht die relevant kunnen zijn in het kader van vermogensplanning en de redactie van familiaal vermogensrechtelijke akten. De civielrechtelijke en fiscale behandeling van bepaalde klassieke lasten en modaliteiten van een schenking of testament worden hierbij van naderbij bekeken (beding van terugkeer, optioneel beding van terugkeer, fideïcommis de residuo, (dubbel) voorwaardelijk legaat, erfovereenkomsten, …). Voorts wordt aandacht besteed aan clausules in huwelijksovereenkomsten en aan de overeenkomst van aanwas. Tot slot wordt de werking in de tijd van het nieuwe verbintenissenrecht onder de loep genomen.
Sprekers:
Bruno Cardoen, partner EY Law
Ellen De Bruyckere, advocaat EY Law
Notarieel Boekhouden
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumBoekhouden blijkt voor de meeste notarissen niet meteen de meeste aangename tijdsbesteding. En toch is het, voor het goed functioneren van uw kantoor, van het grootste belang dat u een heldere kijk krijgt op uw financiële stand van zaken.
Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leert de heer Arnaud Clybouw u hoe u uw driemaandelijkse staat moet begrijpen en hoe u daaruit daadwerkelijke conclusies kunt trekken. U krijgt toelichting bij de boekhoudkundige controles en verduidelijking bij hoe uw kantoor zich daarop dient voor te bereiden, mede in het licht van de onlinecontroles die effectief in de nabije toekomst zullen ingevoerd worden. Tevens wordt stilgestaan bij het nieuwe boekhoudreglement dat reeds jaren verwacht wordt en dat binnenkort effectief van toepassing zal zijn.
Spreker:
Arnaud Clybouw, Bedrijfsrevisor-Accountant, Clybouw Bedrijfsrevisoren BV
Zorgplanning voor meerderjarige zorgenkinderen – Aandachtspunten en knipperlichten
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumWie zal er voor ons zorgenkind zorgen als wij er niet meer zijn? Deze bezorgdheid leeft vaak bij ouders van een zorgenkind en wordt soms ook ten overstaan van de notaris geuit.
In deze opleiding wordt aandacht geschonken aan enkele vaak voorkomende en concrete vragen van ouders van zorgenkinderen zoals: Hoe kunnnen we ervoor zorgen dat ons zorgenkind levenslang over inkomsten, huisvesting en zorg zal beschikken? Hoe kunnen we ons zorgenkind beschermen tegen zichzelf? Hoe kunnen we zijn vermogen beschermen tegen schuldeisers?
Spreker:
Veerle Vanderhulst, notarieel jurist en geaffilieerd wetenschappelijk medewerker van de opleiding Notariaat Vrije Universiteit Brussel
Huwelijksvermogensrecht civiel en fiscaal becommentarieerd inclusief wijzigingen vanaf 1 juli 2022
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumDe sprekers becommentariëren aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden de wijzigingen en nieuwigheden van het huwelijksvermogensrecht, zoals dit wordt ingevoerd in Boek 2, Titel 3 van het nieuw Burgerlijk Wetboek.
Sprekers:
Alain Van Geel, advocaat-vennoot Tiberghien, gewaardeerd spreker en expert in Belgische en internationale vermogensplanning, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en registratie-belasting
Charlotte Declerck, advocaat Tiberghien, hoofddocent UHasselt , expert familie- en familiaalvermogensrecht
Notariële boekhouding – Krijg inzicht in de financiële situatie en rendabiliteit van uw kantoor
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumDe noden en plichten van de specifieke notariële boekhouding nemen toe. U voert niet zelf de boekhouding, maar hebt nood aan meer voeling en inzicht. Deze besloten opleiding komt daaraan tegemoet.
U krijgt, na een korte opfrissing van de basisbegrippen, toelichting over de kwartaalstaat. Er is al een tijdje sprake van een verhoging van het minimum beschikbaar saldo, maar hoe kunt u als notaris voldoende voorzorg nemen en zorgen dat uw liquiditeitsratio een comfortabele marge vertoont. Wat beïnvloedt het beschikbaar overschot?
Vervolgens reiken we enkele ratio’s aan zodat u uw boekhouding kunt interpreteren als een beleidsinstrument voor toekomstige investeringen. Is mijn kantoor rendabel? Is er groei? Is er ruimte tot aanwerving van extra personeel? Hoe kan ik zorgen voor extra rentabiliteit? Wat is de waarde van mijn notariaat?
Sprekers:
De heer Hein Vandelanotte, accountant-belastingconsulent, Vandelanotte
Mevrouw Kathy Vroman, accountant-belastingconsulent, Vandelanotte
De bewijsrechtelijke rol van de notaris en van de partijen in de procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumIn deze opleiding wordt – zo praktijkgericht mogelijk – onderzocht wat de verantwoordelijkheden respectievelijk bevoegdheden zijn waarover de notaris-vereffenaar beschikt op bewijsrechtelijk vlak.
Het uitgangspunt is dat de bewijslast bij de partijen ligt, zodat de rol van de notaris-vereffenaar inzake bewijs slechts van ondersteunende en complementaire aard is.
Spreker:
Bart Van den Bergh, Raadsheer in het hof van beroep te Antwerpen, magistraat met opdracht bij het Hof van Cassatie, lid CSW, wetenschappelijk medewerker UHasselt
Live – Erfrecht 2022: capita selecta voor de notariële praktijk: inbreng, inkorting, erfovereenkomsten, ascendentenverdeling, …
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumRuim 3 jaar na de inwerkingtreding van het nieuwe erfrecht is het nuttig om stil te staan bij een aantal praktijkgerichte topics zoals: erfrecht van de langstlevende echtgenoot, inbreng en inkorting (met cijfervoorbeelden), erfovereenkomsten: praktisch draaiboek, actuele knelpunten en vooruitblik naar een aantal aanpassingen naar aanleiding van de invoering van boek 4 in het (nieuw) Burgerlijk Wetboek, schenking onder last en de ouderlijke boedelverdeling én link naar de erfovereenkomsten.
Sprekers:
Christoph Castelein, notaris, West Notarissen te Kortrijk en te Koksijde
Brent Imschoot, associate, Greenille Private Client Team bij Deloitte Legal
Schenkingen: fiscale aandachtspunten (Oostkamp) – VOLZET
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumU krijgt, aan de hand van concrete dossiers uit uw praktijk, inzicht in de fiscale aandachtspunten inzake schenkingen. Zowel schenkingen van levensverzekeringen, schenkingen in het buitenland, non-profit schenkingen enz. komen daarbij aan bod. Daarnaast wordt ook ingegaan op een aantal actuele vragen, zoals de standpunten van VLABEL inzake gesplitste inschrijvingen.
Sprekers:
Nicolas Geelhand de Merxem, partner advocaat ECGB advocaten
Kim Raets, advocaat ECGB advocaten
Het nieuwe goederenrecht: notariële perspectieven en clausules (Oostkamp)
Hotel Van der Valk Kapellestraat 146, Oostkamp, BelgiumHet nieuwe goederenrecht leidt tot belangrijke wijzigingen in het vastgoedrecht. In deze interactieve sessie worden belangrijke notariële aspecten van het nieuwe goederenrecht verdiept. Hierbij is aandacht voor specifieke clausules en contractuele aspecten uit de notariële praktijk.
Spreker:
Prof. dr. Vincent Sagaert, gewoon hoogleraar KU Leuven & KULAK, advocaat Vastgoedrecht bij Eubelius (balie Brussel)