Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

Impact van buitenlandse elementen op Belgische schenkingen, planningen en nalatenschappen: civiel en fiscaal geanalyseerd

15 januari 2024 @ 12:45-18:00

€370,00

Opleiding enkel toegankelijk voor notarissen, kandidaat-notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Tijdens deze masterclass treedt u in gesprek met de sprekers over familiaal vermogensrechtelijke dossiers met buitenlandse aandachtspunten. Verhuisplannen van de cliënten richting het buitenland, een geplande schenking van het Franse buitenverblijf, een Belgische nalatenschap die een Amerikaanse effectenportefeuille bevat, een minderjarig kleinkind dat in Italië woont en bij plaatsvervanging tot een Belgische nalatenschap wordt geroepen… Dergelijke bijzonderheden zijn vaak geen evidentie. Uw kennis van de Belgische regels moet immers gecombineerd worden met praktische aandachtspunten uit Nederland, Frankrijk, Spanje…

In deze opleiding wordt zowel op civiel als fiscaal vlak ingegaan op relevante standpunten van VLABEL, recente rechtspraak en de uitwerking van IPR-regels. De sprekers leggen onder meer uit wanneer een dubbele belastingheffing om de hoek loert en of een verhuis naar het buitenland de herroepbaarheid van een schenking tussen echtgenoten kan doorkruisen. Tot slot komt aan bod wat de fiscale impact van het nieuwe verbintenissenrecht is op de (retroactieve) uitwerking van ontbindende voorwaarden (bv. een beding van terugkeer).

Sprekers:
Alain Van Geel, advocaat-vennoot bij Tiberghien, gewaardeerd spreker en expert in Belgische en internationale vermogensplanning, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en registratiebelasting
Laura Goossens, advocaat-associate bij Tiberghien, gespecialiseerd in Belgische vermogensplanningen en vermogensplanningen in internationale context, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en schenkbelasting.

Programma:

O.a. volgende vragen worden tijdens deze opleiding beantwoord:

  • Wanneer is een Belgisch notaris bevoegd voor de vereffening-verdeling van een internationale nalatenschap en bij welke rechtbank moet een machtigingsverzoek worden ingediend voor de aanvaarding namens een minderjarige erfgenaam die in het buitenland verblijft (met aandacht voor de nieuwe Brussel IIter Verordening)?
  • Kan de Belgische reserveregeling worden omzeild in geval het erfrecht van een andere staat van toepassing is?
  • Hoe kan dubbele schenk- of erfbelasting vermeden worden? Welke impact heeft de recente rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en het gewijzigd standpunt van VLABEL?
  • Kan men qua schenkingen kiezen voor de toepassing van een recht dat een minder strikt formalisme kent?
  • Kan men kiezen voor de toepassing van een recht waaronder schenkingen steeds herroepelijk zijn? Houdt de herroeping na overlijden van de begiftigde fiscale risico’s in in België?
  • Blijft de “ad nutum” herroepelijkheid van een schenking tussen echtgenoten behouden in geval van een verhuis naar het buitenland?

Programmaoverzicht

KnopsPublishing is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille. Het accreditatienummer van KnopsPublishing is DV.O245662, thema: beroepsspecifieke competenties


Prijs: € 453 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 417 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
15 januari 2024
Tijd:
12:45-18:00
Kosten:
€370,00
Opleidingen Categorieën:
, ,

Locatie

Hotel Van der Valk
Kapellestraat 146
Oostkamp, 8020 Belgium

Voorzitter
Johan Verstraete, erenotaris
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer 506508 voor 4 punten.