Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

Zorgplanning voor meerderjarige zorgenkinderen – Aandachtspunten en knipperlichten

12 december 2022 @ 12:45-18:00

€346,00

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Wie zal er voor ons zorgenkind zorgen als wij er niet meer zijn? Deze bezorgdheid leeft vaak bij ouders van een zorgenkind en wordt soms ook ten overstaan van de notaris geuit.

In deze opleiding wordt aandacht geschonken aan enkele vaak voorkomende en concrete vragen van ouders van zorgenkinderen zoals: Hoe kunnnen we ervoor zorgen dat ons zorgenkind levenslang over inkomsten, huisvesting en zorg zal beschikken? Hoe kunnen we ons zorgenkind beschermen tegen zichzelf? Hoe kunnen we zijn vermogen beschermen tegen schuldeisers?

In deze breed opgevatte opleiding wordt bovendien ook aandacht geschonken aan de mogelijke gevolgen die de regeling van de ouders kan hebben op de tegemoetkomingen of voordelen waarin de overheid voorziet zoals sociale tegemoetkomingen of het recht op sociale huur. Er wordt aandacht geschonken aan enkele knipperlichten zodat de notaris kan anticiperen op vragen van ouders over wat bijvoorbeeld het effect zal zijn van een gift op de sociale tegemoetkomingen waarvan het zorgenkind geniet.

De opleiding vertrekt van een ruime invulling van het begrip zorgenkind: dit kan zowel een kind met een fysieke, motorische, verstandelijke of zintuiglijke beperking zijn, of een kind met een psychische of andere ziekte, als een kind met een drugs- of andere verslaving of een kind dat fysiek, psychisch of sociaal kwetsbaar is.

Spreker:
Veerle Vanderhulst, notarieel jurist en geaffilieerd wetenschappelijk medewerker van de opleiding Notariaat Vrije Universiteit Brussel

Programma:

O.a. volgende vragen komen tijdens deze opleiding aan bod:

  • Kan met het oog op levenslange inkomsten het reservatair erfdeel van het zorgenkind (uitsluitend) worden opgevuld met een recht op lijfrente of recht op vruchtgebruik?
  • Is een recht op levenslange huur (soms) te verkiezen boven een recht op vruchtgebruik op een woning om het zorgenkind levenslang huisvesting te verschaffen?
  • Biedt een legaat met last om voor het zorgenkind te zorgen zekerheid dat de zorginstelling daadwerkelijk levenslang zorg zal bieden?
  • Met welke valkuilen moet rekening worden gehouden wanneer in een zorgovereenkomst (bv. met broer of zus) een marktconforme vergoeding voor de zorg wordt bedongen?
  • In welke mate is een vervreemdingsverbod in een gift doeltreffend om het gedrag van het zorgenkind in de toekomst te sturen?
  • In welke mate biedt een onbeslagbare lijfrente bescherming tegen schuldeisers?
  • Verliest het zorgenkind zijn recht op sociale huur als hij (een aandeel in) de ouderlijke woning zou erven?
  • Kan het zorgenkind zijn sociale tegemoetkoming behouden als hij van de ouder een recht op lijfrente geschonken krijgt?

Programmaoverzicht

ID-nummer in te vullen indien van toepassing voor het toekennen van de aanwezigheidsattesten.


Prijs: € 411 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 378 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
12 december 2022
Tijd:
12:45-18:00
Kosten:
€346,00
Opleidingen Categorieën:
, ,

Locatie

Hotel Van der Valk
Kapellestraat 146
Oostkamp, 8020 Belgium

Voorzitter
Johan Verstraete, erenotaris
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer ID 475220 voor 3,5 uren.