Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

Familiaal vermogensrechtelijke akten & het nieuwe verbintenissenrecht

18 oktober 2023 @ 12:45-18:00

€370,00

Opleiding enkel toegankelijk voor notarissen, kandidaat-notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Door de inwerkingtreding van het nieuwe verbintenissenrecht op 1 januari 2023 is het aangewezen om enkele veel voorkomende clausules in schenkingsaktes, testamenten en huwelijksovereenkomsten opnieuw te evalueren. Dit geldt zowel voor de civielrechtelijke als voor de fiscaalrechtelijke aspecten.

Deze opleiding licht de belangrijkste basisprincipes toe van het nieuwe verbintenissenrecht die relevant kunnen zijn in het kader van vermogensplanning en de redactie van familiaal vermogensrechtelijke akten. De civielrechtelijke en fiscale behandeling van bepaalde klassieke lasten en modaliteiten van een schenking of testament worden hierbij van naderbij bekeken (beding van terugkeer, optioneel beding van terugkeer, fideïcommis de residuo, (dubbel) voorwaardelijk legaat, erfovereenkomsten, …). Voorts wordt aandacht besteed aan clausules in huwelijksovereenkomsten en aan de overeenkomst van aanwas. Tot slot wordt de werking in de tijd van het nieuwe verbintenissenrecht onder de loep genomen.

Sprekers:
Bruno Cardoen, partner EY Law
Ellen De Bruyckere, advocaat EY Law

Programma:

O.a. volgende vragen worden tijdens deze opleiding beantwoord:

  • Welke nieuwigheden inzake wilsgebreken werden ingevoerd en zijn er bijkomende aandachtspunten voor akten van vermogensplanning?
  • Wat houdt de leer van de “verandering van omstandigheden” (imprevisieleer) in en welke mogelijke invloed heeft deze leer op schenkingen en huwelijksovereenkomsten?
  • Welke zijn de wijzigingen m.b.t. de opschortende en ontbindende voorwaarde en welke eventuele impact hebben deze wijzigingen op onder meer de volgende rechtsfiguren: schenking met (optioneel) beding van terugkeer, schenking met beding van fideïcommis de residuo, overeenkomst van aanwas, terugkeer van vermogen na inbreng in een huwgemeenschap en (dubbel) voorwaardelijke legaten?
  • Welke nieuwigheden werden ingevoerd op vlak van de nietigheid en hoe verhouden deze zich tegenover het schenkings- en huwelijksvermogensrecht?
  • Welke akten vallen onder het toepassingsgebied in de tijd van het nieuwe verbintenissenrecht?

Programmaoverzicht

KnopsPublishing is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille. Het accreditatienummer van KnopsPublishing is DV.O245662, thema: beroepsspecifieke competenties


Prijs: € 453 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 417 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
18 oktober 2023
Tijd:
12:45-18:00
Kosten:
€370,00
Opleidingen Categorieën:
, ,

Locatie

Hotel Van der Valk
Kapellestraat 146
Oostkamp, 8020 Belgium

Voorzitter
Jan Bael, erenotaris te Gent
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer 516588 voor 3,5 punten.