Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

 • Dit event is voorbij.

Registratierechten en btw bij vastgoedtransacties – Knelpunten voor de notariële praktijk (webinar)

15 september 2022 @ 13:00-17:00

€346,00

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

In deze opleiding wordt, aan de hand van concrete casussen uit de praktijk, ingegaan op een aantal bijzondere knelpunten inzake de (Vlaamse) registratierechten en de btw bij vastgoedtransacties en vastgoedontwikkeling.

Bij het bespreken van de casussen krijgt u – waar nodig – ook toelichting bij recente wijzigingen, beslissingen, standpunten en rechtspraak inzake btw en registratierechten. Zo komen onder meer de voorwaarden inzake het (hervormde) verlaagde verkooprecht, de registratierechten bij uitbreng van onroerende goederen uit een vennootschap, de wisselwerking tussen de registratierechten en het nieuwe goederenrecht, het verlaagd btw-tarief en de gesplitste verkoop, aan bod.

Spreker:
Stein De Maeijer, advocaat Tiberghien advocaten
Gilles Van Namen, advocaat Tiberghien advocaten
Kurt Schaut, advocaat Tiberghien advocaten

Programma:

O.a. volgende vragen worden praktijkgericht beantwoord:

 • Wat zijn de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw en wat zijn de aandachtspunten in dit verband?
 • Hoe dient het begrip “woning” bij het verlaagde verkooprecht te worden begrepen? Kan de verkoper van een casco-wooneenheid genieten van het verlaagde verkooprecht? Wat is de rol van de notaris in dit verband?
 • Verkoop in combinatie met aanneming: wat zijn de aandachtspunten voor registratiebelasting en btw? Wanneer kan er sprake zijn van misbruik? Wanneer is er sprake van een last voor de heffing van registratierechten?
 • Zijn zowel registratierechten als btw verschuldigd bij optionele btw-verhuur?
 • Wat zijn de aandachtspunten bij een gesplitste verkoop (grond met registratierecht en gebouw met btw)?
 • Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen bij het vestigen van een al dan niet eigendomsoverdragend opstalrecht of erfpachtrecht? Wat met bestaande opstallen? Wat met opstallen bestemd voor afbraak?
 • Wat is de stand van zaken bij de uitbreng van onroerend goed uit een vennootschap/de verkrijging door een vennoot van een onroerend goed uit de vennootschap?
 • Is het verkooprecht verschuldigd bij de verlenging van een vruchtgebruik?
 • En is er verkooprecht verschuldigd bij de overdracht van opstallen gebouwd op basis van het accessoir opstalrecht samen met het hoofdrecht?
 • Wat zijn de aandachtspunten op het vlak van de btw en de registratierechten bij (partiële) splitsingen met onroerend goed?

Programmaoverzicht

ID-nummer in te vullen indien van toepassing voor het toekennen van de aanwezigheidsattesten.


Prijs: € 411 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 378 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
15 september 2022
Tijd:
13:00-17:00
Kosten:
€346,00
Opleidingen Categorieën:
, , ,

Voorzitter
Carol Bohyn, notaris te Haasdonk
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer ID 471635 voor 3,5 punten