Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

De erfovereenkomst: opportuniteiten en valkuilen (webinar)

21 september 2022 @ 13:00-17:00

€346,00

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Hoewel een essentieel onderdeel van de familiale successieplanning, heeft de erfovereenkomst na enkele jaren toepassing in de praktijk, nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven. De codificatie van ons Nieuw Burgerlijk Wetboek via de invoering van boek 4 heeft weliswaar enkele zaken opgehelderd, toch blijven er nog steeds meerdere discussiepunten bestaan. Ook de temporele werking van voornoemde codificatie is van groot belang, om na te gaan of die oude discussies ook in de toekomst nog te pas en te onpas kunnen opflakkeren.

In deze verdiepingssessie zullen aan de hand van zeer concrete cases het nut en de valkuilen van erfovereenkomsten worden besproken. Er zal in detail worden ingegaan op de verschillende discussiepunten, met ruimte voor vragen en debat.

Spreker:
Rinse Elsermans, advocaat Cazimir

Programma:

O.a. volgende vragen worden beantwoord:

  • Wat zijn de aandachtspunten bij het gedifferentieerd schenken van vermogen (nu eens in blote eigendom, dan weer in volle eigendom) aan verschillende kinderen?
  • Wanneer is het uitzonderingsregime voor waardering van een schenking (namelijk waardering op het ogenblik van het verkrijgen van de volledige beschikkingsbevoegdheid) van toepassing? Wat indien er bijvoorbeeld gewerkt wordt met een maatschap?
  • Kan ik een volmacht geven aan een lasthebber om voor mij een erfovereenkomst af te sluiten? En is er een verschil tussen erfovereenkomsten afgesloten voor en na 1 juli 2022 (cfr. inwerkingtreding boek 4 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek)?
  • Is een huwelijkscontract met een stelsel van algehele gemeenschap een erfovereenkomst of niet?
  • Zijn ascendentenverdelingen nog steeds onderworpen aan de vereisten van erfovereenkomsten? Wat met ascendentenverdelingen van voor 1 juli 2022?

Programmaoverzicht


Prijs: € 411 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 378 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
21 september 2022
Tijd:
13:00-17:00
Kosten:
€346,00
Opleidingen Categorieën:
, , ,

Spreker

Rinse Elsermans

Voorzitter
Christoph Castelein, notaris te Kortrijk en Koksijde
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het ID nummer 475997 voor 3,5 uren