Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

Nalatenschappen en schenkingen in internationale context: civiel- en fiscaalrechtelijke aandachtspunten voor de notaris

12 juni 2023 @ 12:45-18:00

€370,00

Opleiding enkel toegankelijk voor notarissen, kandidaat-notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

In dit seminarie staan internationale nalatenschappen en het verlijden van schenkingen in internationale context centraal. Welke zijn de implicaties die een rechtskeuze of een verhuis naar het buitenland kunnen hebben op de erfopvolging en op de formaliteiten en uitwerking van modaliteiten bedongen in schenkingen? Bent u als Belgische notaris bevoegd? … Bovendien worden de (inter)nationale fiscale implicaties van nalatenschappen en schenkingen in internationale context behandeld, waarbij onder meer nadruk wordt gelegd op het risico van de heffing van (dubbele) belasting. Tot slot komt de impact aan bod van het nieuwe verbintenissenrecht op de (retroactieve) uitwerking van ontbindende voorwaarden (bv. een beding van terugkeer).

Sprekers:
Alain Van Geel, advocaat-vennoot bij Tiberghien, gewaardeerd spreker en expert in Belgische en internationale vermogensplanning, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en registratiebelasting
Laura Goossens, advocaat-associate bij Tiberghien, gespecialiseerd in Belgische vermogensplanningen en vermogensplanningen in internationale context, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en schenkbelasting.

Programma:

O.a. volgende vragen worden tijdens deze opleiding beantwoord:

  • Wanneer is een Belgisch notaris bevoegd voor de vereffening-verdeling van een internationale nalatenschap en bij welke rechtbank moet een machtigingsverzoek worden ingediend voor de aanvaarding namens een minderjarige erfgenaam die in het buitenland verblijft (met aandacht voor de nieuwe Brussel IIter Verordening)?
  • Kan de Belgische reserveregeling worden omzeild in geval het erfrecht van een andere staat van toepassing is?
  • Hoe kan dubbele schenk- of erfbelasting vermeden worden? Welke impact heeft de recente rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en het gewijzigd standpunt van VLABEL?
  • Kan men qua schenkingen kiezen voor de toepassing van een recht dat een minder strikt formalisme kent?
  • Kan men kiezen voor de toepassing van een recht waaronder schenkingen steeds herroepelijk zijn? Houdt de herroeping na overlijden van de begiftigde fiscale risico’s in in België?
  • Blijft de “ad nutum” herroepelijkheid van een schenking tussen echtgenoten behouden in geval van een verhuis naar het buitenland?

Programmaoverzicht

KnopsPublishing is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille. Het accreditatienummer van KnopsPublishing is DV.O245662, thema: beroepsspecifieke competenties


Prijs: € 453 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 417 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
12 juni 2023
Tijd:
12:45-18:00
Kosten:
€370,00
Opleidingen Categorieën:
, ,

Locatie

Salons van Edel
Terbekehofdreef 13
Antwerpen, 2610 Belgium

Voorzitter
Filip Huygens, notaris te Mechelen
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer 506508 voor 4 punten.