
september 2022
Huwelijksvermogensrecht civiel en fiscaal becommentarieerd inclusief wijzigingen vanaf 1 juli 2022
De sprekers becommentariëren aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden de wijzigingen en nieuwigheden van het huwelijksvermogensrecht, zoals dit wordt ingevoerd in Boek 2, Titel 3 van het nieuw Burgerlijk Wetboek.
Sprekers:
Alain Van Geel, advocaat-vennoot Tiberghien, gewaardeerd spreker en expert in Belgische en internationale vermogensplanning, IPR, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, schenkingen en legaten, erf- en registratie-belasting
Charlotte Declerck, advocaat Tiberghien, hoofddocent UHasselt , expert familie- en familiaalvermogensrecht
oktober 2022
Registratierechten en btw bij vastgoedtransacties – Knelpunten voor de notariële praktijk
In deze opleiding wordt, aan de hand van concrete casussen uit de praktijk, ingegaan op een aantal bijzondere knelpunten inzake de (Vlaamse) registratierechten en de btw bij vastgoedtransacties en vastgoedontwikkeling.
Sprekers:
Stein De Maeijer, advocaat Tiberghien advocaten
Gilles Van Namen, advocaat Tiberghien advocaten
Kurt Schaut, advocaat Tiberghien advocaten
Zorgvolmacht in een internationale context
Op een bepaald ogenblik in het leven zijn mensen soms niet meer in staat om hun belangen zelf te behartigen. In België kan men voor deze situatie sinds 1 september 2014 een buitengerechtelijke zorgvolmacht opstellen.
Maar wat indien de beschermde persoon vermogen heeft in het buitenland of na het opstellen van de Belgische zorgvolmacht geëmigreerd is? Kan de zorgvolmacht in dat geval ook buiten België worden aangewend? Kan men in het omgekeerde geval een buitenlandse zorgvolmacht in België aanwenden? Dergelijke vraagstukken doen zich op vandaag, in een geglobaliseerde wereld, steeds vaker voor.
Sprekers:
Ann Maelfait, advocaat-vennoot, Rivus Advocaten, docent Expert Class Vermogens- en Successieplanning, Brugge Business School
Kirsten De Winné, advocaat, Rivus Advocaten