Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

Vereffening en verdeling na echtscheiding 2-daagse: webinar + live workshop

16 februari 2022 @ 13:30-18:00

€ 680.00

Opleiding i.s.m. de Opleiding Notariaat van de VUB

Dag 1: Online webinar ‘Principes en knelpunten aan de hand van praktijkvoorbeelden’
Dag 2: Live ‘Workshop met oefeningen aan de hand van het Excel-rekenschema’

INSCHRIJVING VOOR ONLINE WEBINAR & LIVE WORKSHOP
– 16 februari 2022 Webinar
– 17 februari 2022 Live Lokeren

Deze vorming bestaat uit twee delen:
Dag 1: Tijdens de online studienamiddag worden de basisbeginselen en knelpunten inzake de vereffening-verdeling na echtscheiding behandeld. Deze studienamiddag bereidt de deelnemers voor op de workshop, waar aan de slag wordt gegaan met concrete dossiers inzake vereffening-verdeling na echtscheiding. Aan de hand van een reële casus en van recente rechtspraak en rechtsleer wordt ingegaan op de meest voorkomende pijnpunten. Er wordt ook stilgestaan bij de impact van de hervorming van het huwelijksvermogensrecht op de vereffening-verdeling na echtscheiding.

Dag 2: Tijdens de live workshop krijgen de deelnemers praktische vaardigheden aangeleerd aan de hand van het Excel-rekenschema. De deelnemers maken kennis met de opbouw van dit schema; zij leren aan de hand van reële casussen de diverse bewerkingen aan en zij leren de daarmee gepaard gaande knelpunten inzake vereffening-verdeling op te lossen. Deelnemers wordt gevraagd hun laptop mee te brengen. Voor deze workshop is een kennis van de basisbeginselen van Excel en van de theoretische principes inzake de vereffening-verdeling na echtscheiding ten sterkste aanbevolen.

Sprekers:
Prof. dr. Elisabeth Alofs (hoofddocent en directeur Opleiding Notariaat VUB)
Dra. Anne-Sophie Vandenbosch (assistente VUB en stagiaire gerechtsdeurwaarder)
Tim Roovers (vermogensplanner Wealth Structuring Services, medewerker Opleiding Notariaat VUB)

Programma:

Volgende thema’s en vragen komen onder meer aan bod:

  • Ontbindingstijdstip huwelijksvermogensstelsel: Hoe beïnvloeden meerdere echtscheidingsvorderingen of een verzoening het tijdstip van ontbinding van het huwelijksstelsel?
  • De kwalificatie van activa: Zijn auteursrechten, cliënteel, vennootschapsaandelen of een schadevergoeding voor lichamelijke en morele schade eigen of gemeenschappelijk? Wanneer is er sprake van wederbelegging? Hoe worden levens- en andere verzekeringen huwelijksvermogensrechtelijk gekwalificeerd?
  • De kwalificatie van passiva: Wanneer wordt een schuld als gemeenschappelijk beschouwd? Welk statuut hebben onderhoudsgelden?
  • Huwelijksvermogensrechtelijke vergoedingsrekeningen: Is vergoeding verschuldigd voor werken aan een eigen goed? Wanneer mag de vergoeding worden geherwaardeerd?
  • Beheersrekening m.i.v. de woonvergoeding: Wanneer is de woonvergoeding verschuldigd en (hoe) dient deze te worden verrekend?
  • Becijferde rechten, kavelvorming en opleg: Wanneer is er sprake van heling? Wat indien een echtgenoot voor de inleiding van de echtscheidingsvordering gelden afhaalt van de rekening? Wat is de verhouding tussen de preferentiële toewijzing en het recht op terugname na inbreng?
  • Het nieuwe huwelijksvermogensrecht: Welke nieuwigheden bracht de hervorming van het huwelijksvermogensrecht (Wet 22 juli 2018 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en diverse andere bepalingen wat het huwelijksvermogensrecht betreft en tot wijziging van de wet van 31 juli 2017 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft en tot wijziging van diverse bepalingen ter zake) voor de vereffening-verdeling na echtscheiding?

Programmaoverzicht

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, notariële stagiairs, medewerkers en advocaten. Het aantal deelnemers is beperkt om doelgerichte interactie met de sprekers mogelijk te maken.


Prijs: € 745 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 720 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Vereffening en verdeling na echtscheiding 2-daagse: 16 feb 2022 webinar + 17 feb 2022 live workshop Lokeren
680,00 incl. 6% btw
17 beschikbaar

Gegevens

Datum:
16 februari 2022
Tijd:
13:30-18:00
Kosten:
€ 680.00
Opleidingen Categorieën:
, , , ,

Voorzitter
Prof. dr. Elisabeth Alofs
Erkenning
Deze 2-daagse opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder nummer 18/28303 voor 3,5 uren en 6 uren.