Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

Webinar Vereffening en verdeling na echtscheiding – Dag 1 – VOLZET

10 september 2024 @ 13:30-18:00

Opleiding i.s.m. de Opleiding Notariaat van de VUB

INSCHRIJVING ENKEL VOOR DAG 1  = STUDIENAMIDDAG:  di 10 september 2024 in webinar (ZONDER WORKSHOP)

Dag 1: Online webinar ‘Principes en knelpunten aan de hand van praktijkvoorbeelden’

Deze vorming bestaat uit twee delen:
Dag 1: Tijdens de online studienamiddag worden de basisbeginselen en knelpunten inzake de vereffening-verdeling na echtscheiding behandeld. Deze studienamiddag bereidt de deelnemers voor op de workshop, waar aan de slag wordt gegaan met concrete dossiers inzake vereffening-verdeling na echtscheiding. Aan de hand van een reële casus en van recente rechtspraak en rechtsleer wordt ingegaan op de meest voorkomende pijnpunten. Er wordt ook stilgestaan bij de impact van de hervorming van het huwelijksvermogensrecht op de vereffening-verdeling na echtscheiding.

Dag 2: Tijdens de live workshop krijgen de deelnemers praktische vaardigheden aangeleerd aan de hand van het Excel-rekenschema. De deelnemers maken kennis met de opbouw van dit schema; zij leren aan de hand van reële casussen de diverse bewerkingen aan en zij leren de daarmee gepaard gaande knelpunten inzake vereffening-verdeling op te lossen. Deelnemers wordt gevraagd hun laptop mee te brengen. Voor deze workshop is een kennis van de basisbeginselen van Excel en van de theoretische principes inzake de vereffening-verdeling na echtscheiding ten sterkste aanbevolen.

Sprekers:
Prof. dr. Elisabeth Alofs (hoofddocent en directeur Opleiding Notariaat VUB)
Dra. Anne-Sophie Vandenbosch (assistente VUB en stagiaire gerechtsdeurwaarder)

Programma:

Volgende thema’s en vragen komen onder meer aan bod:

  • Ontbindingstijdstip huwelijksvermogensstelsel: Hoe beïnvloeden meerdere echtscheidingsvorderingen of een verzoening het tijdstip van ontbinding van het huwelijksstelsel?
  • De kwalificatie van activa: Zijn auteursrechten, cliënteel, vennootschapsaandelen of een schadevergoeding voor lichamelijke en morele schade eigen of gemeenschappelijk? Wanneer is er sprake van wederbelegging? Hoe worden levens- en andere verzekeringen huwelijksvermogensrechtelijk gekwalificeerd?
  • De kwalificatie van passiva: Wanneer wordt een schuld als gemeenschappelijk beschouwd? Welk statuut hebben onderhoudsgelden?
  • Huwelijksvermogensrechtelijke vergoedingsrekeningen: Is vergoeding verschuldigd voor werken aan een eigen goed? Wanneer mag de vergoeding worden geherwaardeerd? Wanneer kan de gemeenschap vergoeding claimen van de echtgenoot die beroepsactief is binnen een eigen vennootschap?
  • Beheersrekening m.i.v. de woonstvergoeding: Wanneer is de woonstvergoeding verschuldigd en (hoe) dient deze te worden verrekend?
  • Becijferde rechten, kavelvorming en opleg: Wanneer is er sprake van heling? Wat indien een echtgenoot voor de inleiding van de echtscheidingsvordering gelden afhaalt van de rekening? Wat is de verhouding tussen de preferentiële toewijzing en het recht op terugname na inbreng?

Programmaoverzicht

Opleiding enkel toegankelijk voor notarissen, kandidaat-notarissen, notariële stagiairs, medewerkers en advocaten. Het aantal deelnemers is beperkt om doelgerichte interactie met de sprekers mogelijk te maken.

 


Prijs: € 375 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 350 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Webinar Vereffening en verdeling na echtscheiding - Dag 1 - 10 september 2024 webinar
292,00 incl. btw
0 beschikbaar
Uitverkocht

Gegevens

Datum:
10 september 2024
Tijd:
13:30-18:00
Opleidingen Categorieën:
, , , ,

Voorzitter
Prof. dr. Elisabeth Alofs