Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

 • Dit event is voorbij.

Live – Wapenwetgeving in de politiepraktijk: overzicht rechtspraak, actualia en regelgeving, én blik op de toekomst

25 maart 2022 @ 12:15-17:00

€182,00

Opleiding exclusief voorbehouden aan overheidsfunctionarissen

Aan de hand van de nieuwe editie van het Compendium Wapenwetgeving geven drie ervaren sprekers u, op twee locaties, een heldere en praktische toelichting bij de nieuwigheden ter zake. Zo blijft u niet (langer) op uw honger zitten omtrent de vigerende bepalingen en de actuele aandachtspunten bij te verlenen adviezen. En zo weet u – letterlijk – waar u naar en voor dient uit te kijken, niet enkel morgen, maar ook vandaag (bv. bij huiszoekingen).

De doorgevoerde wijzigingen in de wapenreglementering worden door de heer Peter De Smet, advocaat-generaal bij het parket hof van beroep te Gent praktijkgericht belicht en toegelicht. Hij werpt samen met u ook een blik op hetgeen momenteel in de pipeline steekt.

Mevrouw Mary-Ann De Beuckelaer bespreekt vervolgens hot topics uit de rechtspraak van de Raad van State, die u als leidraad bij uw adviezen kunt hanteren. Bijvoorbeeld rechtspraak inzake schorsings- en intrekkingsbeslissingen van vergunningen, erkenningen en het recht om wapens voorhanden te houden. Ook geeft mevrouw De Beuckelaer u op een begrijpelijke wijze inzicht in het juridisch kader.

Ten slotte, en nieuw, is er ook een niet-juridisch luik voorzien. Hoofdinspecteur Christophe Dhondt, onbestreden expert ter zake, zal u confronteren met verontrustende vaststellingen en evoluties in de productie van vuurwapens (transformatie, home-made, 3D-printing, …). Evoluties die onafwendbaar lijken.

Na afloop is de nodige tijd en ruimte voorzien voor debat en vragen.

Spreker:
Mary-Ann De Beuckelaer, attaché federale wapendienst
Peter De Smet, advocaat-generaal bij het hof van beroep te Gent, veelgevraagd spreker en onbetwiste autoriteit inzake wapenwetgeving. Bijna twee decennia volgt hij deze materie op de voet, doceert en publiceert hij erover.
Christophe Dhondt, HINP lokale politie Kortrijk

Een greep uit de onderwerpen die zeker aan bod zullen komen, theoretisch en praktisch:

 • Update wapenwetgeving
  • Markering vuurwapens
  • Geneutraliseerde vuurwapens
  • Europese doormelding weigering/intrekking vergunning
  • Aankomende wijzigingen in de regelgeving
  • Rechtspraak: overname ‘illegale’ wapens door vergunningsvrijgestelden
 • Het preventieve uitgangspunt van de wapenwet: wat is nog redelijk?
 • De motiveringsplicht: wat is de rol van de adviesverlener?
 • Behoorlijk bestuur en behoorlijk burgerschap: is de zorgvuldigheidsnorm geen tweesnijdend zwaard?
 • Zelfbouwvuurwapens binnen ieders bereik: is de doos van Pandora definitief geopend?

Programmaoverzicht

Deze opleiding richt zich uitsluitend tot overheidsprofessionals, zoals leden van de politie-, inlichtingen-  en inspectiediensten, van de toezichtsorganen, van de diensten van de gouverneur, van de FOD BiZa en Justitie, van de magistratuur, … Opnieuw wordt geopteerd
voor een besloten kader teneinde net een maximale openheid van de communicatie te kunnen bewerkstelligen en beroepservaringen ongehinderd te kunnen uitwisselen, alles onder de Chatham House Rules.


Prijs: € 247 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 213 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
25 maart 2022
Tijd:
12:15-17:00
Kosten:
€182,00
Opleidingen Categorieën:
, ,

Erkenning
Deze opleiding is goedgekeurd onder EDA nummer 7692. Het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) neemt de opleiding ten laste voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde. Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn, neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega.

Locatie

Faculty Club
Groot Begijnhof 14
Leuven, 3000 Belgium
+ Google Maps