Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

Alternatieven voor de dubbele akte – civiel en fiscaal (webinar) – VOLZET

12 oktober 2023 @ 13:00-17:00

€370,00

Opleiding enkel toegankelijk voor notarissen, kandidaat-notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Sedert de inwerkingtreding van het nieuwe erfrecht is de vraag gerezen of de techniek van de zogenaamde “dubbele akte” (schenking aan alle kinderen in onverdeeldheid gevolgd door een verdeling onder de kinderen) nog wel aangewezen is in het kader van een familiale vermogensplanning. Onder meer de nieuwe waarderings-regels bij het overlijden van de schenker die het nieuwe erfrecht voorziet voor zowel roerende als onroerende schenkingen zorgen ervoor dat de dubbele akte misschien niet meer de aangewezen oplossing is.

Tijdens deze studienamiddag zullen enkele alternatieven worden onderzocht en zullen de voordelen en de nadelen van deze technieken worden geanalyseerd. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de noodzaak of de wenselijkheid om een punctuele of globale erfovereenkomst te maken. Voor elke besproken techniek zullen ook de fiscale aspecten op het vlak van de registratiebelasting worden toegelicht.

Sprekers:
Annick Ghysens, ereadviseur kenniscel erf- en registratiebelasting VLABEL
Nathalie Labeeuw, advocaat-vennoot bij Cazimir, specialiste in successieplanning en familiaal vermogensrecht

Programma:

O.a. volgende vragen worden tijdens deze opleiding beantwoord:

  • Waarom werd vroeger gekozen voor de techniek van de dubbele akte?
  • Heeft deze techniek na 2018 elk nut verloren of zijn er toch nog voordelen aan verbonden? En welke zijn de mogelijke nadelen?
  • Hoe zit het met de klassieke ascendentenverdeling? Welke zijn de gevaren, ook na 2018? En hoe kan men vermijden dat men ongewild in het scenario van een ascendentenverdeling verzeilt?
  • Is de schenking met last een bruikbaar alternatief? Welke modaliteiten kunnen worden voorzien voor de betaling van de last?
  • In welke gevallen is het nuttig of aangewezen de gebruikte techniek te combineren met een punctuele of globale erfovereenkomst? Welke aandachtspunten mogen daarbij niet uit het oog worden verloren?

Bovendien kunnen de deelnemers hun eigen vragen voorleggen aan de sprekers.

 Programmaoverzicht

KnopsPublishing is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille. Het accreditatienummer van KnopsPublishing is DV.O245662, thema: beroepsspecifieke competenties


Prijs: € 453 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 417 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
12 oktober 2023
Tijd:
13:00-17:00
Kosten:
€370,00
Opleidingen Categorieën:
, , ,

Voorzitter
Anthony Ampe, notaris te Kruibeke
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer 516571 voor 3,5 punten.