Auberge du Pêcheur
- Opleidingen
- Locaties
- Auberge du Pêcheur
Sint-Martens-Latem, 9831 Belgium Get Directions
Betekeningen en uitvoeringen in Europa – Praktische benadering aan de hand van casussen
Auberge du Pêcheur Pontstraat 41, Sint-Martens-Latem, BelgiumKarolien Dockers reikt tips and tricks aan over hoe een betekening van een dagvaarding of een vonnis in Europa moet gebeuren, en dit via praktijkvoorbeelden en casussen. Er wordt gebruik gemaakt van voorbeelden van ontvangen betekeningen en uitvoeringen uit het buitenland als te versturen akten naar het buitenland.
Aan de hand hiervan zal enerzijds de theorie van de Betekeningsverordening 2020/1784 en de Brussel Ibis-verordening 1215/2012 worden behandeld, anderzijds worden verschillende scenario’s uit de praktijk overlopen.
Theoretische voorkennis is vereist.
Spreker:
Karolien Dockers, gerechtsdeurwaarders Dikaioma
Het nieuwe insolventierecht op maat van de gerechtsdeurwaarder
Auberge du Pêcheur Pontstraat 41, Sint-Martens-Latem, BelgiumMet ingang van 1 september 2023 werd het insolventierecht andermaal grondig hervormd. Het aantal beschikbare procedures werd aanzienlijk uitgebreid (o.m. besloten reorganisatieprocedure, gerechtelijke ontbinding, stil faillissement) en binnen de bestaande procedures (reorganisatie en faillissement) werden een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht (o.m. inzake kwijtschelding en antimisbruikbepalingen). Veel van deze ontwikkelingen hebben een rechtstreekse impact op de praktijk van de gerechtsdeurwaarder die de gedwongen tenuitvoerlegging niet zelden doorkruist ziet door de start van een collectieve insolventieprocedure.
Spreker:
Diederik Bruloot, professor, Instituut Financieel recht, UGent, en advocaat, DLA Piper
Actuele ontwikkelingen in het beslag- en executierecht
Auberge du Pêcheur Pontstraat 41, Sint-Martens-Latem, BelgiumIn huidig seminarie zullen meester Stan Brijs en meester Karen Paridaen ingaan op belangrijke principes, actuele ontwikkelingen en interessante vraagstukken in het beslag- en executierecht, relevant voor de praktijk van de gerechtsdeurwaarder, met inbegrip van de impact van collectieve insolventieprocedures. Hierbij behandelen zij de recente rechtspraak van het Hof van Cassatie en het Grondwettelijk Hof, maar ook de rechtspraak van de feitenrechters.
Sprekers:
Stan Brijs, advocaat NautaDutilh, vrijwillig wetenschappelijk medewerker KU Leuven en auteur van diverse artikelen i.v.m. het insolventierecht en beslag
Karen Paridaen, advocaat NautaDutilh, auteur van o.m. Artikelsgewijze commentaar Ger.Recht m.b.t. bewarend beslag onder derden (Kluwer)
Minnelijke invordering van consumentenschulden
Auberge du Pêcheur Pontstraat 41, Sint-Martens-Latem, BelgiumRecent werd de wet tot invoeging van Boek XIX in het Wetboek van economisch recht door de Kamer aangenomen. Deze wet zal voor een aantal belangrijke wijzigingen zorgen bij de invordering van consumentenschulden, onder meer voor gerechtsdeurwaarders. Springen daarbij in het oog: de kosteloze betalingsherinnering, de begrenzing van schadevergoedings-bedragen die ingevorderd kunnen worden, de verificatieverplichting voor de schuldinvorderaar en de opschorting van de invorderingsprocedure in bepaalde gevallen.
Spreker:
Reinhard Steennot, hoogleraar UGent
Wettelijke plichten en deontologie van de gerechtsdeurwaarder: evenwicht tussen algemeen belang versus ondernemerschap anno 2022
Auberge du Pêcheur Pontstraat 41, Sint-Martens-Latem, BelgiumGerechtsdeurwaarders zijn beoefenaars van een vrij beroep en zijn onderworpen aan de bepalingen van het Wetboek van Economisch Recht, dat hen ook de mogelijkheid geeft vrij te ondernemen. Daarnaast zijn ze ook ministeriële ambtenaren met een taak van algemeen belang en om die reden onderworpen aan strenge deontologische verplichtingen.
Sprekers:
Advocaat Hugo Lamon, LAMON LAW, gespecialiseerd in ondernemingsrecht en deontologie van vrije beroepen, voormalig bestuurder van de Orde van Vlaamse Balies. Hij werkt aan een boek over de toekomst van het vrij beroep in het licht van het Wetboek van Economisch Recht.
Gerechtsdeurwaarder Marc Van Eesbeeck, VDVD Gerechtsdeurwaarders