Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

Webinar Vastgoed in de notariële praktijk: De gemene muur en scheigrenzen

29 oktober 2020 @ 13:00-17:00

€302

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Het woongebied verdicht en versnippert. De regelgeving omtrent de scheiding tussen eigendommen – die nog veelal terugvalt op het Burgerlijk Wetboek van 1804 – is daardoor meer dan ooit actueel, anderzijds vaak ook achterhaald, o.m. gelet op moderne bouwtechnieken en EPB-verplichtingen tot isolatie van gevels. Tijdens dit interactief seminar worden de zakenrechtelijke aspecten van de scheiding tussen eigendommen a.d.h.v. concrete dossiers toegelicht. Daarbij wordt de nieuwe regelgeving uit het op 31 januari 2020 gestemde Boek 3 Goederenrecht betrokken.

Sprekers:
Dirk Erreygers, advocaat GSJ-advocaten
Nicolas Janssens, advocaat GSJ-advocaten, master in het notariaat
Ciara Van Kempen, advocaat GSJ-advocaten, master in het notariaat

Programma:

Casus:
In een verkaveling met gesloten of halfopen bebouwing bouwt een eigenaar A dieper of hoger dan aanpalend eigenaar B. Eigenaar A moet overeenkomstig de EPB-verplichting het dieper of hoger gebouwde gedeelte als vrijstaande buitenmuur isoleren en bekleden. Waar hij het hoger of dieper gebouwde gedeelte de scheilijn overeenkomstig zijn omgevingsvergunning laat volgen,  wil hij de EPB-verplichte gevelisolatie met bekleding laten overhangen op het eigendom bij B. B verzet zich tegen het overhangen van isolatie met leien op zijn eigendom.

Programma:
Onder andere volgende topics worden belicht:

 • Private scheimuur – gemene muur:
  • Wanneer is er sprake van een gemene muur (mandeligheid) en hoe komt deze bijzondere vorm van mede-eigendom tot stand? Standpunten in de rechtspraak
  • Bewijs van muurgemeenheid door akte en door vermoedens
  • De verplichte verkoop van muurgemeenheid. De verplichte aankoop van muurgemeenheid. Wanneer en hoe? Hoe wordt de vergoeding geregeld?
  • Kan een bouwpromotor zich de muurgemeenheid (of de vordering van overnameprijs) voorbehouden, bv. in de basisakte?
  • In welke gevallen moet muurovername worden geregistreerd en bij het kantoor Rechtszekerheid worden overgeschreven?
  • Rechten en plichten van de eigenaars van een gemene muur? Hoe is deze mede-eigendom wettelijk geregeld? Mag één van de mede-eigenaars de gemene muur verhogen? Wat met het onderhoud?
  • Lichten en zichten in een gemene muur en in een private scheimuur. De wettelijke regeling. Bevrijdende verjaring: geeft zij aanleiding tot een erfdienstbaarheid non aedificandi? Hoe gaat men om met erfdienstbaarheden, zoals doorgangen, boven- en ondergrondse leidingen, uitzichten, …?
  • Bomen en planten tegen de scheiding: welke plantafstanden dient men te respecteren? Wie staat in voor het onderhoud van het groen?
 • Verplichtingen opgelegd in het kader van omgevingsvergunningen
 • Overbouwing van de scheigrens en recht van natrekking

Programmaoverzicht

Voor het volgen van het webinar is er geen specifieke software vereist, enkel registratie via het e-mailadres van de deelnemer. Te volgen op pc, laptop of mobile devices. U kunt vragen stellen aan de sprekers d.m.v. de chatfunctie.


Prijs:  € 367 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 343 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelman. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Webinar Vastgoed in de notariële praktijk: De gemene muur en scheigrenzen 29 oktober 2020
302,00 incl. 6% btw
19 beschikbaar

Gegevens

Datum:
29 oktober 2020
Tijd:
13:00-17:00
Kosten:
€302
Opleidingen Categorieën:
, , ,

Voorzitter
Jean-Luc Snyers, notaris te Alken
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder nummer 20/31477 voor 3,5u juridische punten.