Reserve en inkorting: civiel en fiscaal – VOLZET
9 december 2024 @ 12:45-18:00
€464,64Opleiding enkel toegankelijk voor notarissen, kandidaat-notarissen, stagiairs en notariële medewerkers
In deze opleiding staan reserve en inkorting centraal. Deze rechtsfiguren worden belicht vanuit zowel civiel als fiscaal oogpunt.
Sinds 2018 geldt dat de erfrechtelijke reserve principieel in waarde beschermd wordt. Slechts in uitzonderingsgevallen kan er nog in natura worden ingekort. Hoewel deze principes inmiddels gekend zijn, bestaan er inzake de toepassing ervan nog veel onopgeloste vragen. Ook wordt nagegaan welke actiemogelijkheden de ‘onterfde’ reservatair heeft en wat de fiscale impact is van zijn optreden. Zowel het optreden in rechte als minnelijke oplossingen voor de onterving worden besproken.
Deze opleiding biedt antwoorden voor de notariële praktijk en besteedt daarbij speciale aandacht aan de wisselwerking tussen het civiel en het fiscaal recht.
De mogelijkheden tot onterving door de toekomstige erflater maken deel uit van de opleiding “Een kind en/of een echtgenoot onterven: mogelijkheden voor de erflater”, eveneens georganiseerd door KnopsPublishing.
Sprekers:
Annick Ghysens, ereadviseur kenniscel erf- en registratiebelasting VLABEL
Bart Van den Bergh, raadsheer en dienstdoend kamervoorzitter in het hof van beroep te Antwerpen, lid CSW, wetenschappelijk medewerker UHasselt
Programma:
O.a. volgende vragen worden tijdens deze opleiding beantwoord:
- Wat zijn de actiemogelijkheden van de ‘onterfde’ reservatair?
- Zijn alle inkortingsregels van dwingend recht?
- Kan de testator de erfrechtelijke verrekening van eerder gedane giften beïnvloeden?
- Wat is het onderscheid tussen verdeelboedel en rekenboedel?
- Wat betekent het voor de fiscale ‘splitting’ tussen roerend en onroerend vermogen wanneer een schenking van een onroerend goed in waarde wordt ingekort?
- Welke implicaties zijn er civiel en fiscaal indien de inkorting maar ten aanzien van bepaalde begiftigden gevraagd wordt, of zelfs helemaal niet?
- Hoe moet de inkorting in natura in het aangifteformulier worden opgenomen? Is dit verschillend wanneer de wet dit oplegt als het de begiftigde was die voor inkorting in natura gekozen heeft?
- Hoe en wanneer moet de notaris de keuze voor inkorting in natura akteren?
- Wat is de fiscale impact van een dading betreffende het (niet) uitoefenen van een inkortingsvordering? Kan er daarover een ruling gevraagd worden?
- Wat als de reservataire erfgenamen een legaat niet inkorten, maar een nietigheidsvordering instellen tegen het testament? Welke fiscale implicaties heeft de precieze betwistingsgrond?
- Hoe reageert Vlabel als er een betwisting bestaat over de civiele kwalificatie als ‘gift’, bijvoorbeeld inzake een aanwasbeding of een levensverzekeringsuitkering?
- Hoe moeten derde-begiftigden bij een vereffening-verdeling worden betrokken indien er inkorting moet gebeuren of waarschijnlijk is?
- Hoe verhoudt de kwalitatieve reserve zich t.a.v. de kwantitatieve reserve?
- De volatiliteit van de rekenboedel: never ending …?
- …
KnopsPublishing is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille. Het accreditatienummer van KnopsPublishing is DV.O245662, thema: beroepspecifieke competenties