Laden Opleidingen

« Alle Opleidingen

  • Dit event is voorbij.

Webinar Het nieuwe goederenrecht vanuit de clausules – VOLZET

27 april 2021 @ 13:00-17:00

€ 319

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Het nieuwe goederenrecht heeft vorm gekregen in het nieuwe boek 3 van het Burgerlijk Wetboek en treedt in werking op 1 september 2021. De notaris en de notariële medewerker moeten hiermee aan de slag. De notaris zal daarbij zijn modellen en akten moeten aanpassen, vandaar de invalshoek van deze opleiding om het nieuwe goederenrecht te benaderen vanuit het model. Welke clausules moeten opgenomen worden indien een akte handelt over vruchtgebruik, erfpacht of opstal, als er erfdienstbaarheden worden gevestigd. Waar beschikt u over een ruime contracteervrijheid en waar niet?

Spreker:

Prof. dr. Mathieu Muylle, Vakgroep Privaat en Economisch Recht VUB

Programma:

Tijdens deze opleiding worden o.a. volgende topics behandeld.

  • Cliënten wensen een gesplitste aankoop te doen in 2021. Welke clausules vruchtgebruik neemt u op in de akte? Kiest u voor de toepassing van de oude regels zolang dit nog kan of past u best al de nieuwe clausules toe?
  • In artikel 3.141 BW staat dat het onverdeeld of gemeenschappelijk vruchtgebruik gevestigd op het hoofd van twee of meer personen, behoudens andersluidend beding, bij het einde van het bestaan van een van hen, bij de ander aanwast, naar evenredigheid van hun aandeel. Vanuit fiscale hoek doet deze bepaling vragen rijzen. Sluiten we de wettelijke aanwas best uit of niet?
  • Een recht van bewoning wordt in de nieuwe wet ingekapseld in de figuur van het vruchtgebruik, hoe gaan we daar best mee om? Hoe moet dit correct worden geformuleerd om te vermijden dat we hier een te verregaand recht zouden toekennen?
  • In de nieuwe wet wordt de contractuele vrijheid bij erfpacht en opstal bevestigd. Wat zijn de aandachtspunten? Hoe zit het met de duur? Hoe bepaal je het voorwerp van het recht? Moet er nog in een vergoeding of canon worden voorzien? Mag de bestemming zo maar worden gewijzigd, of moet dit worden bepaald? Hoe regel je de onderhoudslasten best?
  •  Artikel 3.116 BW bepaalt dat de titularis van een zakelijk gebruiksrecht op een onroerend goed op grond van de wet van alle erfdienstbaarheden geniet die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn recht op het bezwaarde goed. Is het dan nog wenselijk uitgebreid de modaliteiten van een eventuele erfdienstbaarheid vast te leggen, gelet op deze bepaling?

Programmaoverzicht

Voor het volgen van het webinar is er geen specifieke software vereist, enkel registratie via het e-mailadres van de deelnemer. Te volgen op pc, laptop of mobile devices. U kunt vragen stellen aan de sprekers d.m.v. de chatfunctie.

U ontvangt uw aanwezigheidsattest, na volledige deelname en antwoord op de gestelde poll-vragen.


Prijs: € 384 excl. btw per deelnemer
Ik schrijf me in samen met collegae: € 343 excl. btw per deelnemer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
27 april 2021
Tijd:
13:00-17:00
Kosten:
€ 319
Opleidingen Categorieën:
, , ,

Spreker

Mathieu Muylle

Voorzitter
Jean De Groo, notaris te Gen
Erkenning
Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen onder het nummer 20/33215 voor 3,5 uren.